• 216 9392662, 210 6610771, 694 2031515
  • Ολυμπιονικών 69, 153 54 Γλυκά Νερά Αττικής
  • Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-16:30 | Σάββατο 9:00-14:00
20 Μαΐου 2020/Ασθένειες
  • By admin
  • 0

Μεγάλα προβλήματα έχει δημιουργήσει η εμφάνιση ασκοσφαίρωσης σε πολλές περιοχές της Ελλάδα

ς.Πολλοί οι λόγοι και δύσκολη η αντιμετώπισή της.

Τι μπορούμε να κάνουμε.

1…και το πιο βασικό, κάθε χρόνο θα πρέπει να απολυμαίνουμε κυψέλες και κηρήθρες. Χρησιμοποιείστε το φλόγιστρο για να απολυμάνετε τις κυψέλες σας, επιμένοντας στους αρμούς και στο πλαινά. Μην ξεχάσετε το καπάκι. Αν η βάση της κυψέλης και το καπάκι είναι από κομμάτια ξύλου επιμείνετε και στους αρμούς αυτούς. Όσον αφορά τις κηρήθρες απολυμάνετε με διάλυμα χλωρίνης 15% σε νερό για 15 λεπτά ή καυστικής σόδας/ ποτάσας 2% για 2-3 λεπτά. Μετά ξεπλύνετε καλά και αφήστε τα για λίγο στον ήλιο να στεγνώσουν και κατόπιν αποθήκευση για τον χειμώνα ή επανατοποθέτηση στις κυψέλες. Αυτό πρέπει να γίνετε κάθε χρόνο αυστηρά.

Όχι δεν είναι κουραστικό, είναι απολύτως απαραίτητο.

Μπορείτε επίσης να ασπρίσετε την κυψέλη εσωτερικά με τον γνωστό ασβέστη που ασπρίζαμε τις αυλές μας και τα δέντρα μας.

Πολλές οι μέθοδοι απολύμανσης, επιλέξτε όποια θέλετε, αρκεί να γίνεται κάθε χρόνο σε όλες τις κυψέλε

ς.2. Αλλάζουμε τις κηρήθρες ως γνωστόν, κάθε 2-3 χρόνια, αν όμως έχουμε μεγάλη προσβολή ίσως χρειαστεί να αλλάξουμε και στον έναν χρόνο. Αυτό το κρίνουμε ανάλογα.

3. Αλλάζουμε γονιδιακό υλικό, αλλάζουμε βασίλισσες, όχι από το δικό μας προσβεβλημένο μελισσοκομείο.

4. Δεν συνενώνουμε τα άρρωστα μελίσσια με τα υγιή για τον τρύγο κανενός μελισσοκομικού φυτού. Θα αρρωστήσουν και τα υγιή.

5. Απομακρύνουμε τις προσβεβλημένες κυψέλες μακριά από το μελισσοκομείο μας και φυσικά όχι κοντά σε άλλα μελισσοκομεία.

6. Διατηρούμε σφιχτά, σφιχτά (δις), μελίσσια, πλαίσια που καλύπτονται με μέλισσες. Αυτό προστατεύει και από την ασκόσφαιρα και από τον κηρόσκορο. Προσέχουμε την εποχή της σμηνουργίας που τα μελίσσια χρειάζονται χώρο και κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την πρόληψη και αποφυγή της.

7. Στην παραγωγή παραφυάδων προσέχουμε να μην κουράζουμε και στρεσάρουμε τα μελίσσια. Κόβουμε παραφυάδες από δυνατά μελίσσια καλά ταισμένα, με πολύ γόνο, ενισχυμένα με γύρη ή συμπληρώματα βιταμινών και αμινοξέων, με ζαχαροζύμαρα ενισχυμένα, σε σωστές εποχές και σωστή θερμοκρασία. Δεν κόβουμε συνέχεια το ίδιο μελίσσι. Απαραίτητη προυπόθεση η ύπαρξη γύρης και νέκταρος στην φύση. Η φύση είναι αναντικατάστατη, την προσέχουμε και την σεβόμαστε.

8. ΤΑΙΖΟΥΜΕ και ακόμα καλύτερα ΨΕΚΑΖΟΥΜΕ ή κάνουμε ΕΝΣΤΑΛΛΑΞΗ τα προσβεβλημένα μελίσσια αλλά και όλο το μελισσοκομείο μας με Ριγανέλαιο, BEE OREGANO, εναλλακτικά, με VETAL BEE PLUS, συμπλήρωμα με φυτικές βιταμίνες, αμινοξέα, ριγανέλαιο και μίγμα αιθερίων ελαίων, μέχρι να εξαλειφθούν τα συμπτώματα. Με αυτά τα συμπληρώματα οι μέλισσες μας θα βοηθηθούν να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα, να φτιάξουν το λιπόσωμά τους και να έχουν τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά για να παραμένουν υγιής.

9. Είμαστε σε εγρήγορση για τουλάχιστον 2 χρόνια και παρακολουθούμε τα μελίσσια που αρρώστησαν αλλά και τα υπόλοιπα.

10. Ας μην ξεχνάμε ότι όσο υγιής και αν είναι ένας οργανισμός δεν μπορεί να επιζήσει ή να παραμείνει υγιής σε ένα βρώμικο σπίτι!

Add Comment