
Αυτή δεν είναι μια ανασκόπηση για το τι έχει γίνει για το βαρρόα, τα τελευταία 40 χρόνια περίπου.
Ακόμα θυμάμαι τον πατέρα μου τον Δημήτρη να μην ξέρει τι να κάνει τότε, και να… !!! το συνέδριο μελισσοκομίας που αυτός και οι φίλοι του μιλούσανε για το Αsudol, στο μεγάλο το μπουκάλι, που επί χρόνια τους έσωζε
. Μετά ήρθε το Mavric, Apistan, Tac tic, Check Mite, Bayvarol, Perizin, Οξαλικό, Μηρμυγκικό, Apitraz, κοκ.. Τι μπελάς και αυτός τότε!
Αλλιώς τα ξέρανε οι παληοί. Χωρίς βαρρόα τα μελίσσια ήταν διαφορετικά, τα μέλια τρέχανε, 50 – 70 κιλά το μελίσσι ήταν ο μέσος όρος. Ο πατέρας μου πήγαινε και στα πορτοκάλια και στο έλατο, εκεί στις 21 του Μάη, ανέβαινε στα βουνά, (φώναζε ή μάνα…μα στην γιορτή μου επάνω, αμάν… μαζί πηγαίνανε), και κάποια μελίσσια χτυπούσανε και το θυμάρι. Μετά Κωπαίδα, Αγία Άννα 2 και 3 φορές και στο τέλος ψάχναμε τα ρείκια. Τα έψαχνε όλα τα βουνά ο κυρ Δημήτρης, Βίλια , Μαραθώνας, Λαύριο, Κερατέα, Αγ. Θόδωροι, Κάρυστος, Αυλωνάρι, Αλωνίσταινα, Βυτίνα, Ορεινή Ναυπακτία, Άργος, Υλίκη μέχρι και Τήνο, Άνδρο είχε φτάσει. Μπόλιασε και πεύκα, είχε βγει ένα πρόγραμμα τότε, άλλα χρόνια.
Δεν γίνεται αλλιώς, ένας περιπλανώμενος αγρότης είναι ο μελισσοκόμος, ακολουθεί τα μονοπάτια της φύσης, εκεί που τα φυτά δίνουν το απαύγασμα της ύπαρξής τους, μέλι και γύρη. Γιατί η μέλισσα δεν σταβλίζεται και ταίζεται , και ας νομίζουν μερικοί ότι μπορεί να γίνει αυτό.
Ελεύθερη γεννιέται η μέλισσα, θέλει τον αέρα της, τον ήλιο της, τις μυρωδιές της, τις γεύσεις της. Δεν θα πούμε τι φάρμακα έχουν βγει για το βαρρόα, ποιές οι μέθοδοι, τώρα τι κάνουμε, τι γίνεται στην έρευνα για το μέλλον. Αυτά αν γκουγκλάρεις θα τα βρεις, χιλιάδες τα άρθρα, χιλιάδες οι απόψεις, χιλιάδες οι έρευνες.
Αυτά που θα πούμε εδώ είναι το εξής.
Χωρίς την καταπολέμηση του βαρρόα, το μελίσσι δεν θα δώσει μέλι. Εκεί θα πολεμάει να επιβιώσει κούτσα, κούτσα, και θα έρθουν και άλλες αρρώστιες. Πρώτη η νοζεμίαση, ακολουθεί και η ασκόσφαιρα, έπονται και ιώσεις. Χωρίς καταπολέμηση του βαρρόα θα την χάσουμε την χρονιά.
Καταπολέμηση γιατί θεραπεία ολική δεν μπορούμε να κάνουμε. Λίγα βαρρόα θα μείνουν εκεί μέσα στα κεριά μας, ή θα ξαναμπούν τρέχοντας σαν λαγοί την άνοιξη, από τα διπλανά μελίσσια, από έξω θα έρθουν και θα κρυφτούν να πολλαπλασιαστούν μαζί με τον γόνο μας.
Καταπολέμηση συχνά, ανά τρεις με τέσσερις μήνες, και στο ενδιάμεσο μπορούμε να κάνουμε και έναν έλεγχο να δούμε τι έχουμε, πόσα βαρρόα πέσανε στο χαρτί μας με την βαζελίνη, δοκιμαστικά, σε λίγα μελίσσια. Και ένα ξαλάφρωμα καλό είναι, να ανασάνουν. Ειδικά αν ήρθαν δίπλα μας άλλα μελίσσια, τότε αυτό επιβάλλεται.
Και να τους βρούμε τους γύρω μας, τους καινούργιους, τους παληούς, να μιλήσουμε, να συνεννοηθούμε, τι έκανε ο ένας, τι ο άλλος, μήπως μπορέσουμε και όλοι μαζί να κάνουμε κάτι αντάμα, και ας μην είναι το ίδιο το φάρμακο.
Ναι να ξεκινήσουμε να συνεργαζόμαστε αφού για το ίδιο πράγμα πολεμάμε, τις ίδιες έννοιες έχουμε, τον ίδιο στόχο και σκοπό, συνοδοιπόροι είμαστε.Ποιο φάρμακο είναι το πιο καλό?
1. Αυτό που δεν επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό και την ώρα της εφαρμογής αλλά και μετά, αν μπει και παραμείνει στο μέλι μας.
2. Αυτό που δεν τοξικώνει τις μέλισσες, σαν πέρσι που βάλαμε αυτό που τις εξάντλησε, σκότωσε τον γόνο τους, κλειστό και ανοιχτό, και μπορεί να έπεσε η βαρρόα αλλά μετά πέσανε και οι μέλισσες. Όχι αυτό που μείωσε τον πληθυσμό τους και εμείς νομίζαμε ότι ήταν δηλητηρίαση, ή «έχω αδύνατα μελίσσια, τι να φταίει άραγε?
3. Αυτό που κρατάει πολλές μέρες και δίνει την δραστική ουσία πάνω από 25 ημέρες, να πιάσουμε και τους κηφήνες, και ίσως λίγο ακόμα, χωρίς όμως να τις επηρεάζει αυτές.
4. Αυτό που δεν κάνει ανθεκτικότητα επομένως δεν έχει και μεγάλη υπολειμματικότητα, και επομένως, πάλι, δεν θα το βρούμε στο μέλι μας.
5. Αυτό που δεν θα είναι το πιο φθηνό αλλά αυτό που θα συνδυάζει τα 4 παραπάνω.
6. Αυτό που θα το βάλουμε εμείς μεν, αλλά μπορούμε και μετά να κάνουμε και έναν έλεγχο στο μέλι μας.
Υπάρχουν εργαστήρια, ας τα χρησιμοποιήσουμε.
Ας μην ξεχνάμε, όταν κάνουμε κάτι για το βαρρόα, καλό είναι να φροντίζουμε και την διατροφή τους, τα μελίσσια να συλλέγουν νέκταρ, γύρη, να τροφοδοτούνται με σιρόπι με βιταμίνες και αμινοξέα, να τα βοηθάμε να αντέξουν το χημικό ή το βιολογικό σκεύασμα που τους βάζουμε μέσα στην κυψέλη τους, πάνω τους.
Τι να κάνουμε για το βαρρόα?
Περιμένουμε και εσάς να μας πείτε. Οι μελισσοκόμοι είναι οι πιο καλά ενημερωμένοι αγρότες. Περιμένουμε να μας πάρετε τηλέφωνο να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να προτείνετε, να προτείνουμε.
Μπείτε στο site μας, www.kyrka.gr στείλτε μας τις απόψεις σας στο info@kyrka.gr, ή στο messenger μέσω της σελίδας μας.