• 210 6610771
  • Ολυμπιονικών 69, 153 54 Γλυκά Νερά Αττικής
  • Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-16:30 | Σάββατο 9:00-14:00
27 Ιουνίου 2020/Ασθένειες
  • By admin
  • 0

Και έτσι φτάσαμε στην εποχή αυτή, (νωρίς φέτος), που πρέπει να κάνουμε ΞΑΝΑ την καταπολέμηση του ΒΑΡΡΟΑ

.Και ΝΑΙ κάνουμε πολλές φορές τον χρόνο και ΝΑΙ έχουμε ΒΑΡΡΟΑ και πάλι.Και θα ξανά έχουμε ΒΑΡΡΟΑ και θα πρέπει να ξανακάνουμε.

” Άτιμο πράγμα η βαρρόα “, μου έλεγε ένας συνεργάτης.(Η ΒΑΡΡΟΑ, το ΒΑΡΡΟΑ, δεν έχει και τόσο σημασία).Μπαίνει εκεί μέσα στα κελιά τρέχοντας σαν λαγός, μόλις οι μέλισσες σφραγίζουν το κελί τους, με προτίμηση τον κηφηνόγονο και κάθεται προστατευμένο, αναπαράγεται, τρώει, καταστρέφει τον γόνο, την λάρβα, την έτοιμη μέλισσα, μεταφέρει τους ιούς της, και μόλις ανοίξει το κελί, βγαίνει ένα έντομο μικρό, χωρίς φτερά, χωρίς δύναμη, άρρωστο και αδυνατισμένο, βγαίνουν και τα βαρρόα 3,4,5,6,7 κολλάνε στο κεφάλι της στην κοιλιά της και συνεχίζουν να την απομυζούν.

Μέλια δεν θα πάρουμε, γύρη δεν θα μαζέψουμε, τα μελίσσια θα παρουσιάζουν την μία αρρώστια μετά την άλλη και εμείς θα χαλάμε μέλισσες, χρόνο, κόπο και χρήματα. Φαύλος κύκλος.

Χιλιάδες άρθρα, έρευνες, papers, δοκιμές, σεμινάρια, συζητήσεις, τσακωμοί, χρήματα που σπαταλήθηκαν, μελίσσια που χάθηκαν, μέλια που δεν ήρθαν.Άχ και να βρίσκαμε κάτι που διαπερνά το σφράγισμα του γόνου και να την σκότωνε εκεί μέσα!!!

Δεν υπάρχει. Ακόμα το ερευνούν και τα αποτελέσματα δεν έχουν φανεί.

Το βαρρόα δεν το ξεχνάμε και δεν βασιζόμαστε στο ότι “κάτι κάναμε”.Θα ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ μαζί του έτσι ώστε να έχουμε λιγότερα βαρρόα στα μελίσσια μας, ώστε να αναπνέουν περισσότερο. Γιατί ακόμα και το πιο καλύτερο φάρμακο να βρίσκαμε, την πιο άριστη καταπολέμηση να κάναμε, κολλάμε από τους γύρω μας, αφού δεν το καταπολεμάμε όλοι μαζί, αφού οι μέθοδοι διαφέρουν σε αποτελεσματικότητα, υπολειμματικότητα κλπ

.Ασχολούμαστε?

Αυτό σημαίνει ότι 4-5 φορές τον χρόνο θα ελέγχουμε τα μελίσσια να βλέπουμε αν έχουν βαρρόα και μετά θα επιλέγουμε το καταλληλότερο για την εποχή φάρμακο ή μέθοδο καταπολέμησης, ή μείωσής του, για ξαλάφρωμα του μελισσιού.

Πως ελέγχουμε? Μπορούμε να ανοίξουμε τον κηφηνογόνο, ή και τον εργατικό γόνο να δούμε αν έχουμε. Μπορούμε να βάλουμε ένα φάρμακο- σκεύασμα γνωστό, σε λίγα μελίσσια να δούμε τι πέφτει σε χαρτί με βαζελίνη.

Ναι, φαίνεται και με γυμνό μάτι, ειδικά πάνω στα δακτυλίδια της κοιλιάς της, στο κεφάλι της αλλά τότε ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΒΑΡΡΟΑ, το μελίσσι είναι ΠΟΛΥ προσβεβλημένο, είναι πίσω. ΔΕΝ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ να φτάνει στο σημείο αυτό, γιατί δεν αναπτύσσεται, δεν θα μας προσφέρει ούτε μέλια, ούτε γύρες και πιθανόν να το χάσουμε, άσε που θα κολλήσουμε και τους άλλους.

Πως να επέμβουμε? Υπάρχουν τα βιολογικά, τα συμβατικά φάρμακα και οι τεχνικές.

Από τα βιολογικά σκευάσματα καθώς και τις τεχνικές θα αναφέρουμε:

1. Το οξαλικό οξύ είναι το πιο γνωστό, με ενστάλαξη εν απουσία γόνου, συνήθως τον χειμώνα, ανάλογα την περιοχή, κάτι θα γίνει, κάτι θα πέσει. Το οξαλικό οξύ τώρα προτείνεται να μπαίνει σε 40-45 ml ανά 1,5 σιροπιού, 1 κιλό νερό/ 0,5 κιλό ζάχαρη και κάνουμε ενστάλαξη με 5ml ανά κενό πλαισίου. Είναι πιο ασφαλές έτσι, δεν ρίχνει τόσο τον γόνο, την γέννα της βασίλισσας, έχει λιγότερη θνησιμότητα γόνου και μελισσών, γιατί κάθεται λιγότερο χρόνο μέσα στο μελίσσι και δεν προκαλεί μεγάλη τοξικότητα στα εσωτερικά όργανα της μέλισσας.

2. Χρησιμοποιείται και : Οξαλικό οξύ (Ο.Ο.): α)Εξάχνωση 1 gr δύο επεμβάσεις, β) ψεκασμός 3% με νερό, γ) εμποτισμός ταινιών με γλυκερίνη ( Ο.Ο. 60 gr +γλυκερίνη 130 ml +100 ml νερό) δ) νεφελοποιητή ( Ο.Ο. 230 gr +300 ml γλυκερίνη+700 ml νερό) ε) Ενστάλαξη Ο.Ο. 5 gr +1,2 gr θυμόλη σε 1 λίτρο νερό. Ενστάλαξη 5 ml/πλαίσιο.(Ανδρέας Θρασυβούλου)

3. Το γαλακτικό οξύ, 15% σε νερό, μέθοδος παλαιά, δοκιμασμένη, πολλές οι αναφορές για αυτό από τους ερευνητές, μικρή η χρήση του στην Ελλάδα.

4. Το Varromed με μηρμυγκικό οξύ, οξαλικό οξύ, έτοιμο σκεύασμα από Αυστρία, με καλά αποτελέσματα, αλλά 4-5 φορές εφαρμογή ανά 4-7 μέρες.

5. Το μηρμυγκικό οξύ σε διαλύματα με νερό, με πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί είναι πολύ καυστικό. Το εργαστήριο μελισσοκομίας στην Θεσσαλονίκη έχει ανακοινώσει τις μεθόδους, τις ποσότητες και τις θερμοκρασίες.

6. Άλλα βιολογικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση του βαρρόα, με μικρή όμως χρήση τους στην Ελλάδα είναι:

Thymovar Εγκεκριμένο, δραστική ουσία θυμόλη και πτητικές αρωματικές ουσίες.

ApiLife Var Εγκεκριμένο δρασική ουσία θυμόλη, Ευκαλυπτόλη, καμφορά.

MAQs Εγκεκριμένο, δραστική ουσία μυρμηκικό οξύ σε γέλη (gel) πολυσακχαρίτη.

Varroamed Εγκεκριμένο, μυρμηκικό + οξαλικό οξύ.Oxybee Εγκεκριμένο, δραστική ουσία, οξαλικό οξύ.

BienenWohl Εγκεκριμένο, δραστική ουσία οξαλικό οξύ.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ είναι ένας βασικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα των βιολογικών σκευασμάτων, που βασίζονται στην εξάτμιση του υλικού.Καλύτερες θερμοκρασίες, το εύρος των 15-25 βαθμών Κελσίου, πάνω από αυτές η ουσίες εξατμίζονται γρήγορα, κάτω από αυτές, δεν εξατμίζονται καλά. Η θερμοκρασία και η ύπαρξη γόνου είναι βασικοί παράγοντες για την αποτελεσματικότητα των βιολογικών σκευασμάτων.

7. Η δημιουργία και κατόπιν αφαίρεση κηφηνογόνου, 2 πλαισίων ανά μελίσσι, κατάψυξη και καθάρισμα από τις μέλισσες, είναι μια καλή τεχνική μέθοδος για ξαλάφρωμα.

8. Πολλοί μελισσοκόμοι σκονίζουν τις μέλισσες με απλή άχνη ζάχαρη, ναι κάτι θα πέσει, λίγο, αλλά κάτι θα πέσει, εκεί χρειάζεται ανοικτός πάτος. Στις μεθόδους που απαιτούνται πολλές εφαρμογές δηλαδή 3 φορές ανά 7 μέρες, ή ακόμα καλύτερα 5 φορές ανά 4 μέρες, ώστε να φτάνουμε τον βιολογικό κύκλο επώασης αυγών εργατριών ή κηφήνων, αυτό που γίνεται περισσότερο, είναι το ξαλάφρωμα. Τότε θα πρέπει να ελέγχουμε τα μελίσσια μας σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Από τα συμβατικά φάρμακα, μας έχει απομείνει το APITRAZ και το APIVAR, δραστική ουσία Αμιτράζη. Τα άλλα όπως, Check mite, Bayvarol, Perizin, Apistan χρησιμοποιούνται από λίγους μελισσοκόμους, γιατί είτε δεν δουλεύουν, λόγω μεγάλης υπολειμματικότητας, είτε είναι ακριβά ακόμα και για τους μικρούς μελισσοκόμους, είτε δεν διατίθενται από τις εταιρείες εισαγωγής τους.

Η Αμιτράζη είναι μια ουσία που δουλεύει πολύ καλά για την καταπολέμηση του ΒΑΡΡΟΑ, παγκοσμίως .Η υπολειμματικότητά της είναι έως 20 μέρες, τα προιόντα αποδόμησή της περίπου 3 μήνες. Ανθεκτικότητα δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα, ακριβώς γιατί έχει μικρή υπολειμματικότητα.

Το μυστικό βρίσκεται στα έκδοχα, αυτά πρέπει να προσέξουμε και βάση αυτών να την χρησιμοποιήσουμε.

Πολλά τα λοιπά φάρμακα που έχουν αμιτράζη, και συνήθως χρησιμοποιούνται σε ζώα εκτροφής, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι τοξικά, προκαλούν μείωση του ανοσοποιητικού συστήματος των μελισσών και κατά συνέπεια την εμφάνιση ασθενειών όπως ασκόσφαιρα, νοζεμίαση, σηψηγονία ή μια γενικευμένη τοξικότητα.

Καλό είναι να δίνουμε μεγάλη προσοχή σε συνδυασμούς δραστικών ουσιών διαφόρων φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν για την καταπολέμηση του βαρρόα, συνδυασμοί που γίνονται τοξικοί για τις μέλισσες και τελικά εκτός από του ότι ρίχνουν το βαρρόα, ρίχνουν και τις μέλισσες.

Σημαντικό για την καταπολέμηση του βαρρόα είναι: η εναλλαγή φαρμάκων- σκευασμάτων, τεχνικών, μεθόδων ανάλογα με την εποχή του χρόνου, η θερμοκρασία, η ύπαρξη ή όχι γόνου, η ύπαρξη άλλων μελισσοκομείων κοντά μας, το αν είμαστε κοντά στην συλλογή νέκταρος- μελιού, η γρήγορη αναγνώριση του βαρρόα στα μελίσσια μας και τέλος η συνεργασία με τους κοντινούς μας μελισσοκόμους για την έγκαιρη και συγχρονισμένη αντιμετώπιση του βαρρόα.

Στις μέρες μας δίνεται μεγάλη σημασία από τους επιστήμονες η αντιμετώπιση του βαρρόα με μεθόδους και σκευάσματα βασισμένα στην βιολογία της μέλισσας, του βαρρόα και των φυσικών εχθρών του.

Πολλά αναμένονται να ανακοινωθούν και εμείς περιμένουμε με πίστη και ελπίδα.

Για την καταπολέμηση του ΒΑΡΡΟΑ η εταιρεία μας διαθέτει όλα τα φάρμακα – σκευάσματα, βιολογικά ή συμβατικά καθώς διαθέτει άδεια πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων και συνεργάζεται με έμπειρο κτηνίατρο – μελισσοκόμο για την έκδοση κτηνιατρικών συνταγών.

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 210-6610771 και 210-9750198 για οποιαδήποτε απορία έχετε, για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε.

https://www.researchgate.net/…/315…//www.daf.qld.gov.au/ data/assets/pdf_file/0009/987435/Prevention-and-Control-Program-for-varroa-mite.pdf1315 Control of Varroa Mite Varroa destructor on Honeybees by Aromatic Oils and PlantMaterials

https://breconandradnorbka.files.wordpress.com/…/contro…https://www.tau.ac.il/…/members/gerling/documents/59.pdfhttps://extension.psu.edu/methods-to-control-varroa-mites…https://www.researchgate.net/publication/337545327

Control Methods against Varroa Miteshttps://www.researchgate.net/public…/305799528_Synergistic effects of acaricides used to control the ectoparasitic mite Varroa destructor on the reproductive health of honey bee Apis mellifera queens.

https://www.tandfonline.com/…/10…/00218839.2018.1486695https://www.researchgate.net/publication/328200942_Effects of synthetic and organic acaricides on honey bee health A review

https://www.dw.com/…/can-mini-scorpions-save…/a-17469919

Add Comment