
Νοζεμίαση….μια συνολική ματιά στην αντιμετώπισή της.
Διατροφή, πρόληψη, θεραπεία.
ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ APIS – CERANAE
Για την αντιμετώπιση της Νοζεμίασης δεν υπάρχουν φάρμακα. Υπάρχει όμως η ορθή μελισσοκομική πρακτική και τα συμπληρώματα – φυσικά σκευάσματα που μπορούν να βοηθήσoυν στην αντιμετώπιση της Νοζεμίασης. Αρχικά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ενισχυτικής διατροφής που αυξάνουν την άμυνα του μελισσιού και την αντοχή στις ασθένειες.
Πολύ σημαντικό είναι να κάνουμε καλή καταπολέμηση της βαρρόα. Μελίσσια με μεγάλο βαθμό προσβολής από βαρρόα, υποφέρουν πολύ περισσότερο από την Νοζεμίαση αλλά και από τις άλλες ασθένειες του γόνου.
Μελίσσια που περάσανε από βαρρόα πρόσφατα, την καταπολεμήσαμε αλλά έχουν μείνει τα αποτελέσματα των ιώσεων που μεταφέρει αυτή, θα πρέπει να ενισχυθούν με βοηθητική τροφοδότηση ή/ και να μεταφερθούν σε καλές ανθοφορίες για να αναπτυχθούν και πάλι. Διαφορετικά είναι πολύ συχνό φαινόμενο να αναπτύξουν νοζεμίαση ή ασκόσφαιρα.
Αδύνατα μελίσσια θα πρέπει να συνενωθούν, παλιές κηρήθρες να απομακρυνθούν, και τα μελίσσια να κρατηθούν «στεγνά» σε προσήλιο ξηρό και στεγνό μέρος. Θα πρέπει να μην συνενώνουμε τα άρρωστα μικρά μελίσσια με άλλα, για να μην γίνεται αυτό αιτία διάδοσης της ασθένειας.
Σε περίοδο απουσίας νέκταρος νωρίς την Άνοιξη ή αργά το Καλοκαίρι τροφοδοτούμε τα μελίσσια με επιλεγμένες, πιστοποιημένες μελισσοτροφές, και ιμβερτοποιημένα σιρόπια ή ζαχαρόνερο. Το Καλοκαίρι -Φθινόπωρο, ιδιαίτερα όταν πάμε στα πεύκα, φροντίζουμε οι μέλισσες να έχουν ήδη τροφοδοτηθεί με πρωτεϊνική τροφή, ιδιαιτέρως γύρη αλλά και γυρεόπιττες, υποκατάστατα ή αντικατάστατα γύρης, συμπληρώματα βιταμινών και αμινοξέων, ώστε να έχουν αναπτυγμένο λιπόσωμα και να διατηρηθούν υγιή με καλό το ανοσοποιητικό τους σύστημα, για να ζήσουν περισσότερο. Επίσης πριν την μεταφορά τους στα πεύκα, να έχουν πάει σε περιοχές με μεγάλη προσφοράς γύρης και να έχουν συλλέξει μεγάλες ποσότητες. Το Χειμώνα τα μελίσσια θα πρέπει να έχουν αρκετά αποθέματα τροφής και γύρης αλλά και να τροφοδοτούνται με μελισσοτροφές που περιέχουν ενισχυτικές ουσίες όπως ριγανέλαιο, θυμόλη, αμινοξέα, βιταμίνες. Αποφεύγουμε τροφές με μεγάλα ποσοστά υγρασίας, άνω των 10% και φυσικά δεν ταίζουμε με σιρόπι.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα σκευάσματα VETAL BEE PLUS και VETAL BEE EXTRA, ΒΕΕ OREGANO ανάλογα με την κατάσταση του μελισσιού και σε διάφορες αναλογίες.
Η απολύμανση του μελισσοκομικού υλικού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση της αρρώστιας αυτής αλλά και όλων των άλλων που συνδέονται με τον γόνο. Τα αποθηκευμένα πλαίσια είναι καλό να απολυμαίνονται κάθε φθινόπωρο-χειμώνα και έτσι να εισέρχονται καθαρά στα μελίσσια μας την άνοιξη. Αυτό πετυχαίνετε σε μεγάλο βαθμό με την χρήση οξικού οξέος.
Η απολύμανση των κηρηθρών γίνεται με οξικό οξύ, 90% (50-70 ml ανά όροφο για 7 ημέρες, αερισμός 7 ημέρες), καυστική σόδα (0,5 κιλό σε 50 λίτρα νερό, εμβάπτιση για 15 λεπτά, καλό ξέπλυμα) και με θέρμανση των κηρηθρών στους 49ο C για 24 ώρες. Οι κηρήθρες δεν πρέπει να έχουν μέλι όταν θερμαίνονται γιατί θα λιώσουν.
Η διάγνωση της ασθένειας είναι επιβεβλημένη για κάθε χρονιά και είναι σημαντική η μέθοδος δειγματοληψίας γιατί υπάρχει ανισοκατανομή των προσβεβλημένων μελισσών στην κυψέλη. Για τη σίγουρη διάγνωση, απαιτούνται 10 μέλισσες από την είσοδο (νεκρές ή συλλέκτριες) και από το εσωτερικό της κυψέλης, 5-10 μέλισσες από κάθε πλαίσιο. Θα πρέπει να προσέχουμε έτσι ώστε
- Οι βιταμίνες και τα αμινοξέα να είναι φυτικής προέλευσης.
- Η γύρη να ελέγχεται για την ύπαρξη σπόρων νοζεμίασης και ασκόσφαιρας, ακόμα και αν είναι η δική μας, για να αποφεύγουμε τις επιμολύνσεις.
- Η σόγια που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι NON GMO.
- Οι μελισσοτροφές που θα επιλέξουμε να είναι πιστοποιημένες και ελεγμένες.
- ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΗ -ΚΑΘΑΡΗ ΓΥΡΗ ή ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΜΕ ΓΥΡΕΟΠΙΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
Η αντιμετώπιση της νοζεμίασης με φυτικά σκευάσματα και συμπληρώματα είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια του χρόνου και η επιλογή αυτών να είναι ανάλογα με τις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και τις ανάγκες του μελισσιού.
Μ Ε Σ Α Α Ν Τ Ι Μ Ε Τ Ω Π Ι Σ Η Σ Ν Ο Ζ Ε Μ Ι Α Σ Η Σ- ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ
1. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ-ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
VETAL BEE EXTRA
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο τον χρόνο, στην καθημερινή σίτιση του μελισσιού, για την ενίσχυση της υγείας τους, την αύξηση του ανοσοποιητικού του συστήματος και της ζωτικότητας του. Προσδίδει στο μελίσσι σφρίγος, δύναμη, υγεία, αντοχή στις ασθένειες και βελτιώνουν την απόδοσή του.
Α. Η χρήση του κατά την διάρκεια του χειμώνα δίνει στα μελίσσια την δυνατότητα να αντέξουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν την εποχή αυτή και να ξεκινήσουν υγιή και με ενέργεια την άνοιξη.
Περισσότερο απαραίτητο είναι σε περιόδους έντονης δραστηριότητας του μελισσιού
1. για το χτίσιμο των κεριών,
2. στις γέννες της βασίλισσας,
3. στην βασιλοτροφία
4. στην παραγωγή βασιλικού πολτού
5. στην παραγωγή παραφυάδων
Β. Βοηθάνε το μελίσσι να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό του, να αυξήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, και έτσι να επεξεργάζεται καλύτερα τις τροφές που λαμβάνει είτε από το περιβάλλον είτε από τροφοδοσία.
Γ. Το συμπληρώμα αυτό είναι επίσης κατάλληλο για τις ξηρασίες του καλοκαιριού, όταν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση, έχουμε τρυγήσει τα θυμάρια ή άλλη ανθοφορία και περιμένουμε τον πεύκο ή άλλες ανθοφορίες του φθινοπώρου.
Δ. Είναι ιδιαιτέρως απαραίτητο κατά την διάρκεια των περιόδων που παρουσιάζεται διατροφική ανισορροπία οφειλόμενη σε διάφορους παράγοντες, ασθένειες, δηλητηριάσεις, λεηλασίες, μικρή νεκταροέκκριση ή έλλειψη φυσικής γύρης.
Ε. Προστατεύει τα μελίσσια από ασθένειες που σχετίζονται με διατροφικές ανισορροπίες όπως ή Νοζεμίαση.
ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ
Τo VETAL BEE EXTRA χρησιμοποιείται στις τροφές που παρασκευάζουμε. Σε ένα κιλό ζαχαροζύμαρου ή ιμβερτοποιημένου σιροπιού ζάχαρης ή ζαχαρόνερου προσθέτουμε 4-8 γραμ. ανάλογα με τις ανάγκες του μελισσιού και την ποσότητα γύρης που συλλέγουν.
Σε εποχές μέτριας δραστηριότητας προσθέτουμε 5γρ. όπως στο κενό του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο. Κατά την διάρκεια του χειμώνα μπορούμε να μειώσουμε στα 3 γρ.
Με ενστάλαξη
Προσθέτουμε 5 γραμ. σε 1 κιλό σιρόπι ζαχαρόνερου 1,5/1. Το κάθε κενό πλαισίου θα πάρει 5-10 γραμ. σιροπιού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αραιωμένο ιμβερτοποιημένο σιρόπι.
Τα γραμμάρια που χρησιμοποιούμε αυξάνονται σε σχέση με τις αυξανόμενες ανάγκες του μελισσιού.
2. VETAL BEE PLUS
Η χρήση του συμπληρώματος VETAL BEE PLUS, βιταμίνες και αμινοξέα ενισχυμένα με αιθέρια έλαια, φαινόλες, τερπένια, πρόπολη κά αυξάνει τους αμυντικούς μηχανισμούς της μέλισσας και ενισχύει την εξυγιαντική της συμπεριφορά.
Τα αιθέρια έλαια, οι τερπενικές φαινόλες , σε συνδυασμό με την πρόπολη που αποτελεί το φυσικό τρόπο άμυνας της μέλισσας ενάντια στους μικροοργανισμούς καθώς και τα αιθέρια έλαια, αφυδατώνουν και στην συνέχεια θανατώνουν τα βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα και τους ιούς από το πεπτικό σύστημα των μελισσών.
Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η υγεία των μελισσών αυξάνεται η άμυνά τους, τα μελίσσια δυναμώνουν και προστατεύονται με αποτελεσματικό τρόπο από τις ασθένειες όπως ή Νοζεμίαση, η Σηψηγονία, η Ασκόσφαιρα κά.
Η αποτελεσματικότητα του VETAL BEE PLUS στην πρόληψη και καταπολέμηση της νοζεμίασης έχει θεαματικά αποτελέσματα.
Τρόπος χρήσης
Στις τροφές.
Τo VETAL BEE PLUS χρησιμοποιείται στις τροφές που παρασκευάζουμε. Σε ένα κιλό ζαχαροζύμαρου ή ιμβερτοποιημένου σιροπιού ζάχαρης ή ζαχαρόνερου προσθέτουμε 4-8 γραμ. ανάλογα με τις ανάγκες του μελισσιού και την ποσότητα γύρης που συλλέγουν.
Σε εποχές μέτριας δραστηριότητας προσθέτουμε 5γρ. όπως στο κενό του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο. Κατά την διάρκεια του χειμώνα μπορούμε να μειώσουμε στα 3 γρ.
Με ενστάλαξη
Προσθέτουμε 5 γραμ. σε 1 κιλό σιρόπι ζαχαρόνερου 1,5/1. Το κάθε κενό πλαισίου θα πάρει 5-10 γραμ. σιροπιού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αραιωμένο ιμβερτοποιημένο σιρόπι.
Τα γραμμάρια που χρησιμοποιούμε αυξάνονται σε σχέση με τις αυξανόμενες ανάγκες του μελισσιού.
Σε μεγάλες προσβολές μπορούμε συγχρόνως να κάνουμε ενστάλαξη και τροφοδοσία με σιρόπι τουλάχιστον 6 φορές.
Η χρήση των δύων αυτών σκευασμάτων, VETAL BEE EXTRA – VETAL BEE PLUS, μπορεί να γίνει εναλλάξ για συνολικά 8 φορές.
3. Οξικό οξύ. Χρησιμοποιούμε οξικό οξύ καθαρότητας 80-95%.
Στα αποθηκευμένα πατώματα με κηρήθρες…. Χρησιμοποιούμε οξύ 80% .Τοποθετούμε ένα μπολ με 500-700ml οξικού οξέως σε μία σειρά 10 πατωμάτων στα επάνω πλαίσια, για 7 ημέρες. Κλείνουμε με ταινία το κενό μεταξύ των πατωμάτων, καθώς και τους αερισμούς στα καπάκια. Μετά το τέλος των 7 ημερών, αερίζουμε καλά για τουλάχιστον 7 ημέρες. Καταστρέφει τα σπόρια και των δύων τύπων. Είναι γνωστό πως το οξικό οξύ σκουριάζει τα πλαίσιά μας, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα αφού κάθε 3-4 χρόνια τα αλλάζουμε.
4. BEE OREGANO Φυσικό ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ προιόν από αιθέριο έλαιο ρίγανης 5 %.
Μεσογειακό, ως επί το πλείστον, βότανο η ρίγανη, Ορίγανον το κοινόν – Origanum vulgare, ανήκει στο γένος ορίγανο της τάξης των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, τόσο για μαγειρικούς, όσο και για ιατρικούς σκοπούς.
Η ρίγανη είναι ένας θάμνος κοντός με κορμό ξυλώδη χωρίς ελαστικότητα, αρωματικός, ποώδης, πολυετής, τα κλαδιά του λεπτά σχηματίζουν ανθοφόρα κεφάλια στις άκρες, τα φύλλα έχουν σχήμα αυγοειδές, είναι χνουδωτά, άσπρα- μώβ και ανθίζει από Ιούνιο έως Αύγουστο.
Το όνομα της προέρχεται από τις λέξεις «όρος» και «γάνος». Γάνος = λαμπρότητα, δηλαδή το φυτό που λαμπρύνει το βουνό.
Είναι ένα εξαιρετικό φαρμακευτικό φυτό, ένα φυσικό αντιβιοτικό με αντιβακτηριακές, αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, περιέχει πλήθος των σπουδαίων ουσιών, η ξερή ρίγανη περιέχει 3 έως 5% αιθέριο έλαιο.
Το αιθέριο έλαιο περιέχει δύο κύριες ουσίες, στις οποίες αποδίδονται οι βιολογικές ισχυρές της δράσεις και αυτές είναι η καρβακρόλη 5-isopropyl-o-cresol, 5-isopropyl-2-methylphenol – C10H13OH και η θυμόλη (6-isopropyl-m-cresol – C10H14O). Αυτές οι δυο φαινολικές ενώσεις δρουν με συνέργεια, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα τους.
Επίσης σε μικρότερες ποσότητες ανιχνεύονται και οι παρακάτω ουσίες:
α-pinene linalyl acetateνcamphene methylcarvacrol β-bisabolene 6-methyl-3-heptanol p-cimene calemene p-cimene-8-ol β-caryophyllen myrcene cineole phellandrene cis-dihydrocarvone β-pinene cis-sabinene hydrate sabinene cymene spartholerol decane γ-terpinene germacrene D terpinen-4-ol carvacrol acetate terpinolene hexanal limonene trans-dihydrocarvone linalool undecane.
Επίσης στη ρίγανη βρίσκουμε σίδηρο καθώς και μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C. Η ρίγανη είναι ένα από τα βότανα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. (565 mg %)
Θεραπευτικές Ιδιότητες του BEE OREGANO Αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιιοικές ιδιότητες
Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν τα αιθέρια έλαια και τα συστατικά της θυμόλη και καρβακρόλη, μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της ανάπτυξης πολλών βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν τροφιμογενείς λοιμώξεις.
Μελέτες έδειξαν πως η ρίγανη σκοτώνει τα μικρόβια με τον ίδιο περίπου τρόπο που το κάνουν τα αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη, η στρεπτομυκίνη και η βανκομυκίνη. Επιπλέον, το έλαιο της ρίγανης αναστέλλει την ανάπτυξη των ζυμομυκήτων. Τα συστατικά της ρίγανης επιδρούν στο κυτταρικό τοίχωμα των μικροβίων, το καταστρέφουν και συντελούν μέσω συγκεκριμένων οδών στην μείωση και τελικά στην εξάλειψη των μικροοργανισμών.
Χρησιμοποιείται ευρέως στην διατροφή μηρυκαστικών, πτηνών για την προστασία τους από τις διάφορες ασθένειες.
Το BEE OREGANO περιέχει 5% αιθέρια έλαια ρίγανης διαλυμένο σε νερό και σταθεροποιημένο με διαλύτες ειδικούς για χρήση στα ζώα και στις μέλισσες.
Στις μέλισσες τα αιθέρια έλαια της ρίγανης χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην διατροφή τους για την πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με διατροφικές ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, όπως η Νοζεμίαση, η Ασκόφαιρα, η Σηψηγονία κά.
Τρόπος Χρήσης
Στις τροφές
Προσθέτουμε BEE OREGANO 3 έως 5 γραμμάρια στα 10 κιλά ιμβερτοποιημένου σιροπιού ή σιροπιού ζάχαρης ή ζαχαροζύμαρου ή ζυμωτής τροφής. Διαθέτουμε την μελισσοτροφή ΤΡΟΦΟΜΕΛ ΡΙΓΑΝΕΛΑΙΟ ή ΤΡΟΦΟΜΕΛ PLUS ΡΙΓΑΝΕΛΑΙΟ με την προσθήκη ριγανελαίου σε αυτήν για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου ανάλογα με τις ανάγκες του μελισσιού.
Ενστάλαξη
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με ενστάλαξη με σιρόπι ζάχαρης 200γρ. σε 800γρ. νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει ΒΕΕ OREGANO δηλ. 5γρ. στα 10 κιλά διαλύματος ζαχαρόνερου. Κάθε μελίσσι μπορεί να πάρει 5-10 γραμ. ανά κενό πλαισίου. Επαναλαμβάνουμε 3-5 φορές.
Αναλογικά η ποσότητα του ΒΕΕ OREGANO είναι 300- 500 γραμμάρια σε 1 τόνο τροφής.
Στο νερό
Μπορεί ακόμα να προστεθεί, σε μικρές ποσότητες στο νερό που λαμβάνουν οι μέλισσες, 5 γρ. στα 20κλ. νερό αυξάνοντας τον χρόνο διατήρησης του νερού αλλά και προστατεύοντας αυτές από τις διάφορες επιμολύνσεις.
5. Θυμόλη:
Χρησιμοποιείται στο σιρόπι σε αναλογία 1 γραμ. θυμόλη σε 15 λίτρα σιροπιού. Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία θανατώνει τους σπόρους και των δύων τύπων Νοζεμίασης. Η θυμόλη στο σιρόπι έχει μέτρια έως καλή αποτελεσματικότητα 65% έως και 96%. Η διαφορά στην αποτελεσματικότητα της οφείλεται κυρίως στην κατάσταση του μελισσιού και στην εποχή επέμβασης.
Σχετικά μεγάλα μελίσσια, με άφθονη γύρη, καλή βασίλισσα την Άνοιξη αντιμετωπίζουν πολύ καλύτερα την ασθένεια από μικρά μελίσσια τα οποία στερούνται πρωτεϊνικής διατροφής και δυνατότητες ανανέωσης του πληθυσμού τους. Η χορήγηση θυμόλης 6,25% στο σιρόπι δεν δημιουργεί προβλήματα υπολειμμάτων στο μέλι. Η ουσία προτείνεται για μελισσοκομική χρήση από τον Καν. 889/2008 για την Βιολογική Γεωργία.
- ΕΜ ενεργοί μικροοργανισμοί
Στο ΕΜ συνυπάρχουν βακτήρια του γαλακτικού οξέος, μαγιάς και φωτοσύνθεσης, που δεν είναι τροποποιημένα και επιδρούν στην αναζωογόνηση, επανασύνδεση και αντιοξείδωση του περιβάλλοντος.
Ενισχύει τις μέλισσες να αντέχουν στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες .Οι δυνατοί πληθυσμοί συλλέγουν έγκαιρα γύρη, πράγμα που διεγείρει την βασίλισσα να παράγει νωρίτερα αυγά. Ο πληθυσμός αυξάνεται δυναμικά και όταν αρχίζει η ανθοφορία υπάρχουν πολλές εργάτριες να μαζέψουν μεγάλες ποσότητες νέκταρος. Ενισχύει την εξυγιαντική συμπεριφορά της μέλισσας και το ανοσοποιητικό της σύστημα.
Τοποθέτηση δοχείου νερού κοντά στην κυψέλη με ΕΜ στις εξής αναλογίες : 20ml EM σε 10 λίτρα νερό. Πρόσθεση ΕΜ σε ποσοστό 10% σε ζαχαροζύμαρο ή σε ζαχαρόνερο για διατροφή μελισσών, δηλαδή, 1 λίτρο ΕΜ σε 100 κιλά ζαχαροζύμαρο ή σε ζαχαρόνερο.
Όλη την διάρκεια του χρόνου κάνουμε τακτικούς ψεκασμούς στην είσοδο της κυψέλης, στον πάτο, στους αρμούς και στους άνω κηρηθροφορείς των πλαισίων, κάθε 15 ημέρες, ή όταν ελέγχουμε τον πληθυσμό από το ΕΜ διάλυμα. Το καλοκαίρι και αργά την άνοιξη μπορούμε να ψεκάσουμε και απ΄ευθείας τις μέλισσες που βρίσκονται πάνω στα πλαίσια.
Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απολύμανση των κηρηθρών διαλύοντας 2 λίτρα από το ΕΜ διάλυμα σε 100λίτρα νερό σε βαρέλι και εμβαπτίζοντας τα πλαίσια μέσα σε αυτό για 10 λεπτά. Κατάλληλο στην βιολογική μελισσοκομία.
Η αντιμετώπιση και των δύων τύπων της Νοζεμίασης απαιτεί καλή γνώση των διατροφικών αναγκών της μέλισσας, της αντιμετώπισης των θεραπειών της και προυποθέτει την χρήση της ορθής μελισσοκομικής πρακτικής.