• 210 6610771
  • Ολυμπιονικών 69, 153 54 Γλυκά Νερά Αττικής
  • Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-16:30 | Σάββατο 9:00-14:00
3 Ιουνίου 2021/Διατροφή
  • By admin
  • 0

Εδώ και λίγες μέρες προσπαθώ να γράψω ένα άρθρο για την διατροφή της μέλισσας. Όχι ότι δεν έχω ξαναγράψει. Όχι ότι δεν έχω μιλήσει για την διατροφή της, στα δεκάδες σεμινάρια που έχω κάνει σε όλη την Ελλάδα. Όχι ότι δεν έχω το υλικό για να το κάνω αυτό.

Το ξεκίνησα τελικά, έκανα το κορμό, ήταν κάπως έτσι:

ΤΥΠΟΙ ΤΡΟΦΩΝ
ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΩΝ
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΩΝ
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ, ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ, ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΙΜΒΕΡΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΣΙΡΟΠΙΑ
ΗΜF ΣΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΕΣ
ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΕΣ
ΖΑΧΑΡΗ – ΙΣΟΓΛΥΚΟΖΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ
ΦΥΤΙΚΑ Ή ΖΩΙΚΑ?
ΓΥΡΕΟΠΙΤΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΦΟΜΟΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΗΛΙΚΙΑ ΜΕΛΙΣΣΩΝ.
Κλπ…

Ωραίος ο κορμός σκέφτηκα, έχω τόσα να γράψω…έβαλα και τις φωτογραφίες των μελισσοτροφών που παράγουμε, των συμπληρωμάτων μας, των αιθερίων ελαίων. Θα γινόταν μια ωραία παρουσίαση. Μια παρουσίαση των προιόντων που παράγουμε, μια σωστή διαφήμιση και συγχρόνως μια πλήρης ενημέρωση των φίλων, συνεργατών μελισσοκόμων για το πως να επιλέγουν τις τροφές που δίνουμε στις μέλισσές μας.

Τις τροφές που δίνουμε στις μέλισσές μας!!Και σταμάτησα εκεί…και άλλαξα ρότα…Ναι, είναι αλήθεια και αυτό είναι μια προσπάθεια 30 χρόνων και βάλε…, προσπαθώ καθημερινά να βελτιώνω την ποιότητα των παραγόμενων μελισσοτροφών της εταιρείας μας.

Γιατί κακά τα ψέματα, υπάρχει ανάγκη να ταίσουμε, να βοηθήσουμε τις μέλισσες, σε περιόδους που χρειάζεται επιπλέον τροφοδότηση, γιατί η φύση τώρα πια δυστυχώς δεν φτάνει. Να βοηθήσουμε, ανάλογα με την περίπτωση, ανάλογα με τους μελισσοκομικούς χειρισμούς, με την κατεύθυνση των παραγόμενων προιόντων των μελισσιών μας, κερί, βασίλισσες, πολτός, ανάπτυξη, διατήρηση, ξεχειμώνιασμα, θεραπεία, κλπ.

Οι μελισσοτροφές πρέπει να είναι ότι καλύτερο δίνουμε στις μέλισσες μας, ότι πιο καθαρό, ελεγμένο, φυτικό, φτιαγμένο με γνώση, μεράκι και ζήλο. Από αυτές εξαρτάται η υγεία και η αποδοτικότητα των μελισσιών μας.

Ναι λοιπόν να ταίσουμε αλλά και πάλι, κακά τα ψέματα, η μέλισσα δεν σταβλίζεται δεν μπαίνει σε μαντρί, δεν δίνουμε εμείς τα σιτηρέσια και παίρνουμε το μέλι της, δεν γίνεται ζώο παραγωγής η μέλισσα.

Το έχω ξαναπεί, θέλει η μέλισσα τον ήλιο της, τον αέρα της, τα λουλούδια της, τα φυτά της, θέλει η μέλισσα να πετάξει να βρει την τροφή της, να μαζέψει την πρόπολή της, την γύρη της.

Όσο και να ταίζουμε εμείς, ότι και να της δώσουμε, το καλύτερο όλων, ακόμα και μέλι να ταίζουμε για να βοηθήσουμε και πάλι αυτή πρέπει να συλλέξει από έξω.

Τότε και μόνο τότε είναι υγιή τα μελίσσια μας και αποδοτικά. Τότε και μόνο τότε είμαστε μελισσοκόμοι, κομίζουμε τα οφέλη της μελισσοκομικής πρακτικής. Για αυτό λοιπόν, ας τρέξουμε με τα μελίσσια μας, να ανακαλύψουμε τις κατάλληλες νομές, να τα μετακινήσουμε και σε κάθε περιοχή που πηγαίνουμε, να φυτεύουμε και μερικά μελισσοκομικά φυτά.

Αν έχουμε χωράφια ακαλλιέργητα τότε να τα φυτέψουμε και αυτά ώστε να ενισχύσουμε έστω και λίγο την φύση που τόσο πολύ πολεμάτε στις μέρες μας. Και να προστατεύουμε τους τόπους που πηγαίνουμε, να τους αγαπάμε γιατί χωρίς αυτούς, εμείς και οι μέλισσες δεν θα υπάρχουμε.

Και ας αφήνουμε και λίγο μελάκι μέσα στα πλαίσια να φάει μετά τον τρύγο, δεν τα παίρνουμε όλα, δεν την στραγγίζουμε, σεβόμαστε αυτήν και το περιβάλλον της.

Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την φύση, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το νέκταρ, την γύρη και την πρόπολη που αυτή απλόχερα προσφέρει.

Αυτή είναι η καλύτερη διατροφή της μέλισσας. Και εμείς εδώ είμαστε, να βοηθήσουμε, με τα προιόντα μας, τις μελισσοτροφές μας, τα φυτικά συμπληρώματα, τα αιθέρια έλαια και ότι άλλο χρειαστεί.

Τα παράγουμε με πολλή προσοχή και συνεχώς ενημερωνόμαστε για την ασφάλειά, την αποτελεσματικότητά, και την ποιότητά τους.

Add Comment