• 210 6610771
  • Ολυμπιονικών 69, 153 54 Γλυκά Νερά Αττικής
  • Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-16:00 | Σάββατο 9:00-14:00
29 Σεπτεμβρίου 2021/Διατροφή
  • By admin
  • 0

Πολλές φορές έχω αναρτήσει άρθρα σχετικά με τις μελισσοτροφές που παράγουμε καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής της μέλισσας. Κάθε φορά λαμβάνουμε δεκάδες ερωτήσεις για περισσότερες πληροφορίες, επεξηγήσεις, απορίες κάθε είδους, από μελισσοκόμους, προμηθευτές, ανθρώπους που ασχολούνται με τον χώρο της μελισσοκομίας.

Όμως, μία διαφορετική ερώτηση μου έγινε χθες το απόγευμα…Ευαγγελία, τι δεν πρέπει να βάζουμε στα ζαχαροζύμαρα? Σωστά σκέφτηκα, τι δεν πρέπει να βάζουμε λοιπόν?

Ποια είναι αυτά τα υλικά που θα πρέπει να αποφεύγουμε ώστε να διασφαλίζουμε την όλο και καλύτερη ποιότητα των τροφών που ταίζουμε τις μέλισσές μας?

Ποια είναι αυτά τα υλικά και τι θα πρέπει να προσέχουμε ώστε να τροφοδοτούμε τις μέλισσες με τροφές που να εξασφαλίζουν την υγεία τους, την μακροζωία τους, την αποδοτικότητά τους αλλά και την παραγωγή ποιοτικών μελισσοκομικών προιόντων?

Έτσι λοιπόν, οι μελισσοτροφές τύπου ζαχαροζύμαρου, και άλλες, δεν θα πρέπει να περιέχουν..

.Γενετικά τροποποιημένα προιόντα- πρώτες ύλες, (Ψάχνουμε για πιστοποίηση).

Πρώτες ύλες που περιέχουν φυτοφάρμακα, πρόσθετες ύλες, αντιβιοτικά, κλπ. (κάνουμε αναλύσεις ή δίνεται πιστοποιητικό).

Ισογλυκόζη, ειδικά, σε συνεχόμενες και μεγάλες ποσότητες, αφού κατά το πλείστον προέρχεται από γενετικά τροποποιημένα φυτά και μπορεί να περιέχει φυτοφάρμακα, (έχει κατηγορηθεί για το σύνδρομο κατάρρευσης των μελισσών, μειώνει τον χρόνο ζωής της μέλισσας).

Άμυλο ή διάφορες πηκτικές ουσίες για την μείωση της υγρασίας, (μειώνει τον χρόνο ζωής της μέλισσας, βρίσκεται στο μέλι και θεωρείται νοθεία).

Μέλι ή διάφορα άλλα σιρόπια από Κίνα, (περιέχουν φυτοφάρμακα ή διάφορες άλλες ουσίες, ή δεν ξέρουμε τι περιέχουν).Γύρη από Κίνα, (περιέχει φυτοφάρμακα, μεταφέρει σπόρια ασθενειών τις μέλισσας, μόνο με πιστοποιητικό ανάλυσης).

Ζάχαρη που δεν συνοδεύεται από πιστοποιητικό ανάλυσης ή έχει μαζευτεί ή σκουπιστεί από κοντέινερ, αποθήκες, συσκευαστήρια κλπ.

Ιμβερτοποιημένο σιρόπι ΜΕ παρουσία Ιμβερτάσης. Η Ιμβερτάση θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί. Το ιμβερτοποιημένο σιρόπι σε σχέση με το απλό σιρόπι ζάχαρης αυξάνει τον χρόνο ζωής της μέλισσας κατά 2,5 ημέρες.

Προιόντα ζωικής προέλευσης όπως γάλα ή αυγά κλπ. (βρίσκονται στο μέλι και θεωρούνται νοθεία).Σιρόπια από χυμούς λαχανικών ή φρούτων, (περιέχουν, ολιγοσακχαρίτες, πολυσακχαρίτες ή άλλες ενώσεις που θεωρούνται τοξικές για τις μέλισσες.

Μελάσα , είναι τοξική για τις μέλισσες.Σάκχαρα που είναι τοξικά για τις μέλισσες δηλ. τρισακχαρίτες και πάνω ή μαννόζη, λακτόζη, μελοβιόζη, κλπ.HMF πάνω του 20ppm.

Μέλι ή γύρη που περιέχει σπόρια ασθενειών των μελισσιών, εκτός αν έχει γίνει εξέταση και υπάρχει πιστοποιητικό.

H παραγωγή μελισσοτροφών δεν είναι μία απλή διαδικασία, θέλει γνώση, εξειδίκευση, μεράκι και αγάπη για την κοινωνία της μέλισσας.

Αν γνωρίζετε και εσείς περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό, παρακαλούμε ενημερώστε και εμάς. Θα χαρούμε να σας ακούσουμε και να μεταφέρουμε την γνώση σας.

ΕυαγγελίαΚύρκα

https://www.researchgate.net/…/252323783_Comparison_of…https://www.academia.edu/…/Formation_of…https://www.researchgate.net/…/282853037_Effects_of…https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7783834/https://www.beeculture.com/sugar-for-bees/

Add Comment

error: Content is protected !!