• 210 6610771
  • Ολυμπιονικών 69, 153 54 Γλυκά Νερά Αττικής
  • Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-16:00 | Σάββατο 9:00-14:00
21 Φεβρουαρίου 2018/Διατροφή
  • By admin
  • 0

Πόσες φορές τα 30+ χρόνια που παράγουμε μελισσοτροφές έχει ακουστεί αυτό στον χώρο μας !…. δώστε μου μια τροφή να βάλω στις μέλισσες….

Και ξεκινάς μια μεγάλη, για όποιον αντέχει και νοιάζεται, και εξειδικευμένη κουβέντα, για το τι τροφή θα πρέπει να βάλει. Και ελπίζεις ότι….θα βοηθήσεις αυτόν, τις μέλισσες, την παραγωγή τους, την υγεία τους, το τώρα, το μετά και ότι θα μάθεις και εσύ, θα βελτιωθείς!

Και ξεκινάς με ερωτήσεις…γίνεσαι και κουραστική…που τα έχεις, πως είναι, πόσους γόνους, πόσες μέλισσες, τι τάισες πριν, τι έχεις μέσα από νέκταρ, γύρη έχουν, τι βρίσκουν έξω, που θα τα πας μετά, έβρεξε εκεί, πως είναι η υγεία τους, έχεις κάνει θεραπεία για την βαρρόα, νοζεμίαση μήπως έχεις, θα πας στα πεύκα, βγήκες από τα πεύκα, θα πας στο θυμάρι, στο έλατο, στην καστανιά, στα ρείκια θα πας, είναι 3αρια, 7αρια, 15αρια, η βασίλισσα καλή….??????

Τι με ρωτάς τόσα πράγματα? σου λένε.

Μα χρειάζομαι όλες αυτές τις απαντήσεις για να σου δώσω μελισσοτροφή… σκέφτεσαι.
Χρειάζεται να ξέρω την κατάσταση των μελισσιών σου για να αποφασίσουμε από κοινού τι τροφή θα πρέπει να ταίσεις, πότε, πως, πόσο, χρειάζεται τελικά να ταίσεις?
Θα κάνεις σιρόπι, θα βάλεις ζυμάρι, τι ζυμάρι, να βάλω κάτι ενισχυτικό-θεραπευτικό μέσα, τί?

Όχι δεν ταίζουμε τα μελίσσια με ότι να ‘ναι. Ο γνώμονας δεν είναι η τιμή. Η ανάγκη τους την δεδομένη στιγμή και το πλάνο που έχουμε βάλει, ο στόχος μας, είναι αυτά που θα καθορίσουν την απόφασή μας στην επιλογή τροφής.

Και έπειτα αποφασίζουμε.
Με τροφές ποιοτικές, ελεγμένες, με σωστές πρώτες ύλες, καθαρές, κοντά στην φυσιολογία της μέλισσας, να μπορούν να τις αφομοιώσουν χωρίς να αρρωστήσουν, με τροφές που πληρούν τον νόμο περί ζωοτροφών- μελισσοτροφών.

Ίσως χρειαστεί να κοιτάξεις και την υγεία τους συνάμα, ή τον τόπο που βρίσκονται, τις σφήκες, τον γείτονα, την κυψέλη τους, να κάνεις θεραπείες, να ενισχύσεις με βιταμίνες-αμινοξέα, να βάλεις ριγανέλαιο, να ψεκάσεις με φυσικές ουσίες, να απολυμάνεις, να στείλεις δείγματα μελισσιών για εξέταση, να, να, να…….

Η διατροφή της μέλισσάς μας, φυσική και συμπληρωματική, οι θεραπείες τους, η φύση μας, τα δέντρα μας, τα βότανά μας, αυτά που θα φυτέψουμε, το κλίμα, το μικροκλίμα, η ποιότητα του παραγόμενου μελιού, όλα αυτά είναι τα πιο σημαντικά.

Η αγάπη, το νοιάξιμο, η φροντίδα τους, καθορίζουν το μέλλον τους και το μέλλον μας.

Add Comment

error: Content is protected !!