Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει την μείωση στην διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. Τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα περιέχουν 30-70% λιγότερες θρεπτικές ουσίες από ότι πριν 50 ή και 30 χρόνια.
Η μείωση αυτή αφορά τις βιταμίνες, τις πρωτεΐνες, τα ιχνοστοιχεία και όλες τις λοιπές ουσίες που παίρνουμε από τα αυτά, με τα οποία διατρεφόμαστε εμείς αλλά και τα ζώα. Η μέλισσα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί σε αυτήν την περίπτωση.
Συνέχεια ακούμε παλαιούς μελισσοκόμους να παραπονούνται και να λένε ότι..η φύση ήτανε αλλιώς παλιά… εμείς παίρναμε 40, 70,100 κιλά μέλι την κυψέλη…. τα μελίσσια παίρνανε ρείκι το φθινόπωρο και φτιαχνόντουσαν….την άνοιξη δεν χρειάζεται παρά μια διεγερτική τροφοδοσία να κάνεις… το καλοκαίρι μετά τον τρύγο έκανε μια βροχούλα, κάτι θα κάνει το μελίσσι…. Όλα αυτά δεν παρατηρούνται πια στις μέρες μας… Αν σκεφτούμε και την προσβολή των μελισσιών μας από βαρρόα, την ανεπιτυχή αντιμετώπισή της, την ύπαρξη νοζεμίασης, (διατροφική ασθένεια), αλλά και την σηψηγονία και την ασκόσφαιρα, τότε καταλαβαίνουμε ότι η ενδυνάμωση των μελισσιών μας είναι μονόδρομος.
Τι μπορούμε να κάνουμε?
Το πρώτο βήμα είναι.. Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ του ΒΑΡΡΟΑ Υπάρχουν πολλά βιολογικά και χημικά σκευάσματα για την αντιμετώπισή του, για ξαλάφρωμα ή για θεραπεία ….στο βαθμό που γίνεται…. Με την βαρρόα θα πρέπει να ασχολούμαστε 3-4 φορές τον χρόνο. Να την ελέγχουμε, να ξέρουμε πόσο έχουμε, να μην την ξεχνάμε, να βλέπουμε και τον γείτονα, να συνεργαστούμε. Μετά… να μην ξεχνάμε τις απολυμάνσεις μας, ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.
Επίσης ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΑΝΘΟΦΟΡΙΕΣ. Να ψάχνουμε τους τόπους, δεν λυπόμαστε τα πετρέλαια και τον κόπο μας, θα το πάρουμε σε μέλι, και ακόμα περισσότερο να φυτεύουμε και εμείς το κάτιτίς μας.
Να φυτεύουμε, να φυτεύουμε, να φυτεύουμε. Και μαζί με όλα αυτά να ενδυναμώνουμε τα μελίσσια μας με συμπληρώματα βιταμινών και αμινοξέων, με αιθέρια έλαια, με φυτικά προστατευτικά προιόντα ενδεδειγμένα για τις μέλισσες μας. Βιταμίνες και Αμινοξέα, αιθέρια, φυτικά….εύκολο να το λες, δύσκολο να το επιλέξεις! Δεν είναι όλες οι βιταμίνες και τα αμινοξέα κατάλληλα για τις μέλισσες. Δεν έχουν όλες το ενδεδειγμένο βιταμινικό και αμινικό προφίλ κατάλληλα για αυτές αλλά και σε σχέση ποσότητας – κόστους. Διαβάζουμε τις ετικέτες για την περιεκτικότητα των ουσιών, επιλέγουμε μόνο φυτικής προέλευσης, κοιτάμε για εγκρίσεις και τέλος δοκιμάζουμε.
Τα ΔΥΟ ΠΡΟΙΟΝΤΑ βιταμινών και αμινοξέων, που έχουμε επιλέξει, πληρούν όλες εκείνες τις κατάλληλες προδιαγραφές για να βοηθήσουν τις μέλισσες με τον καλύτερο και οικονομικότερο δυνατό τρόπο.
1. VETAL BEE Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλο τον χρόνο, στην καθημερινή σίτιση του μελισσιού, για την ενίσχυση της υγείας τους, την αύξηση του ανοσοποιητικού του συστήματος και της ζωτικότητας του. Προσδίδουν στο μελίσσι σφρίγος, δύναμη, υγεία, αντοχή στις ασθένειες και βελτιώνουν την απόδοσή του.
Α. Η χρήση του κατά την διάρκεια του χειμώνα δίνει στα μελίσσια την δυνατότητα να αντέξουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν την εποχή αυτή και να ξεκινήσουν υγιή και με ενέργεια την άνοιξη.
Περισσότερο απαραίτητα είναι σε περιόδους έντονης δραστηριότητας του μελισσιού
1. για το χτίσιμο των κεριών, 2. στις γέννες της βασίλισσας, 3. στην βασιλοτροφία 4. στην παραγωγή βασιλικού πολτού 5. στην παραγωγή παραφυάδων
Β. Βοηθάνε το μελίσσι να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό του, να αυξήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, και έτσι να επεξεργάζεται καλύτερα τις τροφές που λαμβάνει είτε από το περιβάλλον είτε από τροφοδοσία.
Γ. Είναι κατάλληλα για τις ξηρασίες του καλοκαιριού, όταν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση, έχουμε τρυγήσει τα θυμάρια ή άλλη ανθοφορία και περιμένουμε τον πεύκο ή άλλες ανθοφορίες του φθινοπώρου.
Δ. Είναι ιδιαιτέρως απαραίτητα κατά την διάρκεια των περιόδων που παρουσιάζεται διατροφική ανισορροπία οφειλόμενη σε διάφορους παράγοντες, ασθένειες, δηλητηριάσεις, λεηλασίες, μικρή νεκταροέκκριση ή έλλειψη φυσικής γύρης.
Ε. Προστατεύουν τα μελίσσια από ασθένειες που σχετίζονται με διατροφικές ανισορροπίες όπως η Νοζεμίαση.
Περιέχουν Βιταμίνες Α,Β1,Β2, Β3,Β5, Β6, Β9, Β12, Κ3, Ε, C D3. Περιέχουν αμινοξέα Σερίνη, Ασπαρτικό οξύ, Θρεονίνη, Προλίνη, Λυσίνη, Αλανίνη, Βαλίνη, Γλουταμινικό οξύ, Γλυκίνη , Μεθειονίνη, Ισολευκίνη, Λευκίνη, Φαινυλανίνη, Τυροσίνη, Ιστιδίνη, Αργινίνη, Κυστείνη, Τρυπτοφάνη. Οι ποσότητες των μικροθρεπτικών στοιχείων έχουν έτσι υπολογιστεί ώστε να διασφαλίζεται ένα συμπλήρωμα διατροφής που έχει ομοιότητες με εκείνες των ποσοτήτων που περιέχονται στην φυσική γύρη, ενώ η μεταξύ τους ποιοτική και ποσοτική σχέση, ενισχύει την συνεργιστική τους δράση.
ΧΡΗΣΗ
Μπορούν να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις τροφές αρκεί η θερμοκρασία κατά την παραγωγή τους να μην ξεπερνάει τους 80 βαθμούς Κελσίου. Σε 1 κιλό ζαχαρόνερου ή ζαχαροζύμαρου ή ιμβερτοποιημένου σιροπιού ζάχαρης προσθέτουμε 2-5 γραμ. ανάλογα με τις ανάγκες του μελισσιού και την ποσότητα γύρης που συλλέγουν. Σε εποχές μέτριας δραστηριότητας προσθέτουμε 2γρ. όπως στο κενό του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο.
Κατά την διάρκεια του χειμώνα μπορούμε να μειώσουμε στα 0,5 έως 1 γρ. Τα γραμμάρια που χρησιμοποιούμε αυξάνονται σε σχέση με τις αυξανόμενες ανάγκες του μελισσιού. Ταίζουμε 3-4 φορές με τροφοδότη 500-1000 γραμ. Χρησιμοποιείται και με ενστάλαξη έτσι ώστε κάθε πλαίσιο να πάρει 5-10γραμ. Επαναλαμβάνουμε 3 φορές, είτε με τάισμα, είτε με ενστάλαξη. Μπορεί να μπει και σε ζαχαροζύμαρο ζυμωτό ή ΤΡΟΦΟΜΕΛ στην δόση των 4-8 γραμ. ανά κιλό, και για τρία ταίσματα.
2. VETALBEE PLUS Είναι το VETALBEE βιταμίνες και αμινοξέα ενισχυμένο με ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ριγανέλαιου κά, ΦΑΙΝΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΕΡΠΕΝΙΑ. Ενισχύει τους αμυντικούς μηχανισμούς της μέλισσας και αυξάνει την εξυγιαντική της συμπεριφορά. Τα αιθέρια έλαια, τα τερπένια και οι φαινόλες ,επιδρούν στην κυτταρική μεμβράνη , αφυδατώνουν και στην συνέχεια θανατώνουν τα βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα από τα μελίσσια.
Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η υγεία των μελισσών, αυξάνεται η άμυνά τους, τα μελίσσια δυναμώνουν και προστατεύονται με αποτελεσματικό τρόπο από τις ασθένειες όπως η Νοζεμίαση, η Σηψηγονία, η Ασκόσφαιρα κά.
Περιέχει τα εξής αιθέρια έλαια, Oregano Vulgaris, Thymus Vulgaris, Lemon Balm, Clove Oil, Fennel Oil. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις προαναφερόμενες περιόδους.
Τα συμπληρώματα της εταιρείας μας παρασκευάζονται στην Ισπανία σε πιστοποιημένο εργαστήριο και διαθέτουν κωδικό έγκρισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η χρήση συμπληρωμάτων στις μέλισσες, αν αυτά είναι τα κατάλληλα, τις βοηθάει σε όλες τις εποχές του χρόνου, με ταυτόχρονη όμως, την συνεχή φροντίδα τους και την εφαρμογή των κανόνων της ορθής μελισσοκομικής πρακτικής.
Ας τα δοκιμάσουμε!!