• 210 6610771
  • Ολυμπιονικών 69, 153 54 Γλυκά Νερά Αττικής
  • Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-16:30 | Σάββατο 9:00-14:00
16 Ιανουαρίου 2024/Ασθένειες
  • By admin

Πιο παλιά, σκεφτόμουν, ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αρχίζουμε και μιλάμε για την θεραπεία του Βαρρόα… δραματική η αλλαγή…τώρα μιλάμε για ΤΙΣ θεραπείες του Βαρρόα….και πάλι δεν τα καταφέρνουμε…

Τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα είναι διαφορετικά, εξαρτάται….

Είναι λοιπόν, αυτοί που έχουν πολύ Βαρρόα, δηλ. πολύ, πολύ, πολύ Βαρρόα, να κοκκινίζει ο πάτος, και είναι και εκείνοι που είναι……

“ΟΚ, διαχειρίσιμο, εντάξει έχω λίγο, εεε δεν θα έχω λίγο?… καλά πάει, να κάνω και κάτι τώρα…αλλά μετά τι να κάνω….?? Κάπως έτσι γίνεται…”

Τελικά η αντιμετώπιση του Βαρρόα είναι :

1. Ξαλάφρωμα και ξαλάφρωμα και ξαλάφρωμα.. αυτό γίνεται όλη την διάρκεια του χρόνου, για χρόνια. Έτσι πότε έχουμε μελίσσια, πότε όχι…πότε παίρνουμε μέλι και πότε όχι…

2. Θεραπείες – ξαλαφρώματα…αν κάνουμε μικτές θεραπείες, σκευάσματα επαφής και εξάτμισης, πότε το ένα, πότε το άλλο…

3. 2 καλές θεραπείες – επαφής, 2-3 καλά ξαλαφρώματα….χωρίς να διαλύουμε και το μελίσσι, 3-4 φορές τον χρόνο…check-check-check-check….

Και ας ξεκινήσουμε από το check- check – check…κοκ.

Για να ξεκινήσουμε μια θεραπεία για το Βαρρόα ή καλύτερα για να το αντιμετωπίσουμε, χρειαζεται να ξερουμε πόσο Βαρρόα έχουμε, ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ.!!!!

Αυτό το μαθαίνουμε με τις μεθόδους που έχουμε για να τσεκάρουμε και έχουμε πολλές. Από το αποτέλεσμα θα αποφασίσουμε ποια μέθοδο και ποια δραστική ουσία θα επιλέξουμε. Και αυτό το τσεκάρισμα θα πρέπει να γίνεται πολλές φορές τον χρόνο….καλό είναι να ξέρουμε που βρισκόμαστε, τι έχουν τα μελίσσια μας….οι εκπλήξεις δεν συμφέρουν ούτε τα μελίσσια, ούτε εμάς.

Όσον αφορά τα ξαλαφρώματα, συνήθως ενσταλάξεις, εξαχνώσεις και ψεκάσματα, ας κρατήσουμε στο νου μας ότι σχεδόν όλες οι μέθοδοι έχουν διάρκεια 1-4 ημέρες…επομένως θα πρέπει να ξανακάνουμε τουλάχιστον για 5 φορές ανά 4 ημέρες.

Εδώ λοιπόν μπαίνει το θέμα του κόστους επίσκεψης, της αποτελεσματικότητας, της υπολειμματικότητας, και φυσικά το σπουδαιότερο…της τοξίκωσης των μελισσών.

Όσον αφορά τις μεθόδους που δρουν με επαφή και κρατάνε πολλές -πολλές μέρες πχ. το Αpivar, το πρωτόκολλο χρήσης είναι συγκεκριμένο και πρέπει να το ακολουθούμε κατά γράμμα.

Αναφέρω ενδεικτικά:

Αν τα μελίσσια, μετά από το τεστ του βαρρόα που κάναμε δίνουν περισσότερο από 300 βαρρόα, καλό θα είναι να κάνουμε ένα ξαλάφρωμα. Εφαρμόζουμε το Αpivar αμέσως μετά, η αποτελεσματικότητα έτσι, μπορεί να φτάσει μέχρι το 99%.

Χρησιμοποιούμε 2 ταινίες για μελίσσια με 5 πλαίσια και πάνω!

Οι ταινίες θα μείνουν μέσα για 72 μέρες.

Στις 30 ημέρες οι ταινίες θα αφαιρεθούν, θα ξυστούν από κεριά και πρόπολη και θα επανατοποθετηθούν σε διαφορετικά σημεία.

Αυτό μπορεί να γίνει και 2 φορές ανά 20-25 ημέρες.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου βασίζεται στην κινητικότητα του μελισσιού. Για να αυξήσουμε την κινητικότητα μπορούμε να ταίσουμε με ζυμάρι πάνω στα πλαίσια, ανοικτό από επάνω.

Το Βαρρόα αρχίζει να πέφτει από την πρώτη κιόλας ημέρα και αυτό συνεχίζεται έως και την τελευταία ημέρα.

Στις αρχές της θεραπείας μπορεί να βλέπουμε κουτσόφτερες, αυτό είναι φυσικό και δεν μας ανησυχεί αφού τα Βαρρόα εκκολάπτονται ανάλογα με τον βιολογικό κύκλο της μέλισσας. Ο γόνος όμως αρχίζει και γίνεται πιο συμπαγής, τα μελίσσια μας αποκτούν πιο υγιή όψη.

Κάθε χρονιά είναι διαφορετική, κάθε μελισσοκομείο είναι διαφορετικό, κάθε μελίσσι στο ίδιο μελισσοκομείο είναι διαφορετικό.

…και επίσης…το Βαρρόα κολλάει….όσο και αν εμείς το μειώνουμε, η επιμόλυνση καραδοκεί….η λύση??

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ!!!!

Αυτά και πολλά άλλα είναι οι τρόποι διαχείρισης για την αφαίρεση του φορτίου του Βαρρόα.

ΥΓΙΗ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟ.

Για την δική σας ξεχωριστή θεραπεία επικοινωνήστε μαζί μας στα 210-6610771 ή 210-9750198

ή στείλτε μας μήνυμα στο messenger

ή e-mail στο info@kyrka.gr

Ευαγγελία Κύρκα ΤΕ Γεωπόνος- Ζωοτέχνης, MSc Food Science and Technology, QA Reading University, England.

error: Content is protected !!